Październik w ogrodzie, czyli jak przygotować ogród do nadejścia zimy
Październik to miesiąc, w którym dokonujemy ostatnich zbiorów i wciąż cieszymy się pięknem jesieni. Jest to jednak także moment, w którym trzeba przygotować się na przymrozki, opady śniegu i chłodniejsze dni. Jakie kroki podjąć, by ochronić ogród przed warunkami atmosferycznymi? Poznaj nasze wskazówki!
Na początek – sad
Co powinno wydarzyć się w sadzie w październiku? Na początek dobrym krokiem będzie zakończenie zbiorów. Warto zerwać ostatnie jabłka, gruszki, śliwki czy pigwy. Mniejsze i niedojrzałe owoce mają jeszcze szansę na dojrzenie, więc możesz zostawić je na drzewach – dopilnuj jednak, by zabrać je przed mrozami.
Pozyskane z drzew owoce możesz od razu przetworzyć, wykonując kompoty, powidła, nalewki czy susząc je w piekarniku. Owoce, które chcesz przechowywać w całości, umieść w chłodnym i niezbyt suchym pomieszczeniu, najlepiej w piwnicy. Pamiętaj jednak, by wybrać wyłącznie owoce zdrowe i bez uszkodzeń. Warto wykorzystać plony jesieni w możliwie największym stopniu, ale tak, by nie zaszkodziły one innym!
To nie koniec prac w sadzie – październik to też dobry moment na zadbanie o drzewa. Przejrzyj ich korony, a stosując narzędzia i akcesoria ogrodnicze, usuń zarażone gałęzie, a także zaschnięte owoce. Zbierz też te opadłe, a miejsca cięć gałęzi posmaruj leczniczym balsamem. Jesienią dobrze też usunąć pułapki na szkodniki i zadbać o nawożenie ogrodu. Drzewa i krzewy ucieszy obornik lub kompost, ale możesz sięgnąć też po nawozy bezazotowe lub po mączkę bazaltową. Jesień to doskonały czas na nawożenie – substancje wzmacniające, rozprowadzone w tym okresie, mają czas się rozpuścić i wspomóc drzewa.
Październik to też dobry czas na sadzenie, szczególnie jeśli wybierasz rośliny o odkrytych korzeniach. Można umieszczać je w glebie do momentu, w którym zacznie zamarzać ziemia. Drzewa sadzimy głębiej, a krzewy nieco płycej. Po zasadzeniu oczywiście obficie podlewamy i dodatkowo obsypujemy, co pomoże roślinom się przyjąć nawet pomimo niskich temperatur. W sadzeniu pomoże Ci oczywiście wyposażenie ogrodowe.
Teraz czas na warzywa!
Po wykonaniu potrzebnych prac w sadzie, pora zabrać się za warzywa! W październiku trwają zbiory: kapusta, marchew, rzodkiewka i rzepa dojrzewają właśnie teraz. Pamiętaj także o kalafiorach i brokułach. Ponadto w październiku do zebrania nadaje się też szpinak. Niektóre z tych warzyw możesz przechowywać w piwnicy: głównie dotyczy to warzyw korzeniowych. Cebula i czosnek lepiej odnajdą się w bardziej suchym miejscu takim jak strych.
To właśnie październik jest miesiącem, w którym przygotowuje się kiszoną kapustę. A wiadomo, że najlepiej smakuje ta z własnych zbiorów! Przed przetworzeniem przechowuj ją w ciemnym miejscu, a nieprzyjemny zapach kapusty i gorzki posmak kiszonki znikną bez śladu.
Przed przymrozkami zadbaj też o zbiór pomidorów. Możesz umieścić niedojrzałe jeszcze owoce w ciepłym pomieszczeniu, co sprawi, że powoli dojrzeją. Wiedz jednak, że z tych zielonych też da się przygotować pyszne przetwory!
Po zebraniu wszystkich owoców i warzyw warto pomyśleć o uporządkowaniu grządek. Liście i łodygi można zebrać i wykorzystać do produkcji kompostu, ale jeśli nie masz na to czasu, to możesz zostawić je na grządkach. Równie skutecznie użyźnią glebę, oczywiście pod warunkiem, że nie będą to chore okazy.
Na koniec warto grządki przekopać i dodać do ziemi nawóz. Pomogą Ci w tym narzędzia i akcesoria ogrodnicze. To dobry moment na sadzenie: na przykład na zimowej cebuli dymki czy innych warzyw cebulowych. Zioła nie przepadają za chłodem, więc lepiej przesadzić je do doniczek. Na wiosnę znów będą mogły dzięki temu trafić na Twoje zagony!
Ostatnie, ale nie najmniej ważne: rośliny ozdobne!
Kiedy sad i ogród warzywny są już zaopiekowane, pora przyjrzeć się rabatom z kwiatami. Jesień to dobry czas na wysiew: zasiane w październiku chaber, ostóżka pospolita czy nagietek lekarski zaczną rosnąć bardzo szybko, jak tylko pozwoli im na to pogoda. Teraz można też sadzić rośliny cebulowe, które kwitną na wiosnę: z tym nie warto zwlekać do czasu, w którym zamarznie gleba!
Wszelkie rośliny dwuletnie, takie jak bratki czy malwy należy jesienią obficie podlać: są mocno narażone na wysuszający wiatr. Po pierwszych przymrozkach warto je osłonić gałęziami lub agrowłókniną: będzie im łatwiej przetrwać.
Niektóre rośliny cebulowych, jak arizema czy kamasja mogą zostać w glebie, ale w ich przypadku też koniecznie będzie przykrycie rabaty ogrzewającym zabezpieczeniem. Niestety, nie dotyczy to roślin niezimujących w gruncie. Do tej grupy zaliczają się m.in.:
- mieczyki,
- frezje,
- dalie,
- fiołki alpejskie,
- tygrysówki,
- pacioreczniki.
Po pierwszych przymrozkach trzeba przyciąć im pędy i wyjąć rośliny z gleby. W tym etapie ważna jest delikatność - łatwo bowiem uszkodzić wrażliwe cebulki. Narzędzia i akcesoria ogrodnicze trzeba w tym przypadku stosować z rozwagą. Po wyjęciu cebulek z ziemi trzeba je dokładnie wysuszyć w przewiewnym, ale nie za ciepłym miejscu, a następnie umieścić w skrzynkach, przesypując je korą lub trocinami i pozostać w suchym pomieszczeniu, w którym nie zaszkodzi im mróz.
Do zimowania trzeba przygotować też wrażliwe krzewy: róże czy hortensje trzeba zabezpieczyć kopczykiem ziemi lub kory, która ochroni rośliny przed mrozem. Przed wykonaniem zabezpieczenia warto jednak przyciąć starsze i zdrewniałe pędy: na wiosnę krzewy odwdzięczą się pięknym wyglądem.
W październiku również w ogrodzie kwiatowym jest dobry moment na sadzenie. Rośliny w pojemnikach sadzimy bez obaw, natomiast w przypadku roślin liściastych umieszczanych poza pojemnikami, sadzenie można wykonywać gdy liście opadną, a ziemia nie będzie jeszcze zmarznięta. Rośliny z nagimi korzeniami przed posadzeniem warto dokładnie obejrzeć i usunąć uszkodzone fragmenty, a te już posadzone należy mocno podlać.
Mamy nadzieję, że ten tekst pomoże Ci zadbać o ogród jesienią. Zbierz odpowiednie wyposażenie ogrodnicze i wykonaj wymienione powyżej działania, a możesz liczyć na to, że na wiosnę wszystkie rośliny odwdzięczą Ci się pięknym wyglądem i obfitymi plonami.