Jak naostrzyć sekator i nożyce? Poradnik krok po kroku

2023-02-14
Jak naostrzyć sekator i nożyce? Poradnik krok po kroku

Każdy, kto przynajmniej raz na jakiś czas wykonuje prace ogródkowe, doskonale wie, jak ważny jest działający sprzęt. Pielęgnacja drzew i krzewów bez dobrze naostrzonych, sprawnych nożyc czy sekatora jest niemal niemożliwa, dlatego dziś przygotowaliśmy krótką instrukcję ostrzenia tych narzędzi. Zapraszamy do lektury!

Kiedy sekator do żywopłotu niedomaga

Ostrza sekatora lub nożyc do żywopłotu są wyraźnie zużyte, a cięcia, które nimi wykonujesz, są nierówne i poszarpane? To najlepszy dowód na to, że pora na ostrzenie. Nie musisz kupować od razu nowego modelu – najpierw spróbuj naostrzyć posiadany już sprzęt, dając mu w ten sposób drugie życie. Jak naostrzyć sekator i nożyce? Poniższa instrukcja doskonale sprawdzi się zarówno w przypadku sekatora do żywopłotu, jak i dla nożyc. Zobacz, jakie to proste!

Krok 1: oczyszczenie narzędzia

Wszelkie prace przy ostrzeniu czy naprawach najlepiej zacznij od dokładnego wyczyszczenia narzędzia. Może się okazać, że skrupulatnie wykonane umycie będzie wystarczające do przywrócenia sekatora do formy. Do czyszczenia wystarczy użyć wody z detergentem oraz szczoteczki, natomiast silniejsze zabrudzenia usuniesz pilnikiem do paznokci.   Jeśli narzędzia są mocno zabrudzone, możesz skorzystać ze specjalnych detergentów zawierających substancje dezynfekujące – unikniesz w ten sposób przenoszenia chorób z zainfekowanych roślin na te zdrowe. Nożyce do żywopłotu lub sekator możesz też zdezynfekować zwykłym spirytusem.

Krok 2: rozkręcanie sprzętu

Kolejny krok to rozłożenie narzędzia na części pierwsze. Pozwoli Ci to dotrzeć do trudno dostępnych miejsc np. sekatora kowadełkowego lub nożyc do żywopłotu. Możesz też zablokować ostrza za pomocą zacisku lub klamry warsztatowej, co także jest dobrym sposobem na uzyskanie dostępu do całej powierzchni ostrza.

Z rozkręcaniem sekatora do żywopłotu trzeba jednak uważać. Przed wykonaniem tej czynności polecamy dokładnie przyjrzeć się jego konstrukcji lub zrobić zdjęcia narzędzia. Po ostrzeniu trzeba bowiem prawidłowo je złożyć, a bez dokładnej analizy jego budowy może się to okazać niemożliwe.  

Krok 3: ostrzenie sekatora do żywopłotu

Przygotowania za nami, można przejść do rzeczy. Do ostrzenia nożyc i sekatorów najlepiej wykorzystaj metalowy pilnik, tradycyjną kamienną osełkę, ostrzałkę do noży kuchennych lub szlifierkę. 

Jaką gradację wybrać? Aby uniknąć poszarpania ostrza, najlepiej wybrać ostrzałkę o możliwie najmniejszej gradacji. Sam proces ostrzenia jest prosty: wystarczy przyłożyć ostrzałkę do ostrza pod kątem 45 stopni i wykonywać płynny ruch w jedną stronę, od ostrza na zewnątrz. Ostrzenie wykonujemy do momentu, w którym narzędzie będzie idealnie gładkie, równe i zaostrzone. Może to zająć nawet kilkadziesiąt minut, ale zdecydowanie lepiej zrobić to dokładnie, poświęcając na to trochę czasu.

Krok 4: skręcanie sekatora lub norzyc i… gotowe!

Na koniec skręć nożyce do żywopłotu lub sekator (jeśli je uprzednio rozkręciłeś), albo wyjmij je z klamry warsztatowej lub zacisku. Warto zwieńczyć ostrzenie naoliwieniem narzędzia. Dzięki temu nie tylko cały mechanizm będzie dobrze i płynnie działał, ale metalowe elementy zyskają ochronę przed korozją. Mamy nadzieję, że dzięki temu tekstowi wiesz już, jak naostrzyć sekator i nożyce. To całkiem proste zadanie, które pozwoli Ci cieszyć się Twoim ulubionym narzędziem jeszcze przez długi czas.

Pokaż więcej wpisów z Luty 2023

Polecane

pixel